Curaçao Neptunus wint European Champions Cup 2017

c5bcd1cc-475a-4140-9981-1bf9f1e04258.jpg

Met 3-7 won Curaçao Neptunus in het Duitse Regensburg de European Champions Cup. Het is de negende keer sinds 1994 dat de regerend Nederlandse landskampioen het belangrijkste Europa Cup-toernooi wint.

Nadat vorig jaar Unipolsai Bologna beslag legde op het brons na winst op Neptunus in de de strijd was het dit keer de beurt aan de ploeg uit Rotterdam om na winst met het goud aan de haal te gaan. De Italiaanse sportkrant La Gazetta dello Sport verwoordde het als volgt: "il Neptunus Rotterdam la più nobile delle formazioni orange" oftewel "Neptunus Rotterdam is de edelste van de oranje formaties'.

Koeiman

Startend pitcher voor Curaçao Neptunus was Elton Koeiman. Aanvankelijk was Koeiman afgelopen najaar met name als pitching-coach door de Rotterdamse club aangetrokken. Door de gezondheidsproblemen van starter Orlando Yntema gebeurde het dat Koeiman negentien jaar na zijn laatste Europese hoofdprijs ineens weer op het Europese toneel stond. En dat deed de 44-jarige veteraan niet onverdienstelijk. Zowel op de eerste als de laatste speeldag leidde hij zijn ploeg naar winst tegen de Italiaanse kampioen Fortitudo Bologna.

Na maar liefst twintig jaar is pitcher Elton Koeiman eer Europees kampioen geworden.
pitcher Elton Koeiman .

 

Rally

Curaçao Neptunus opende op zondag in de Armin-Wolf-Arena al vroeg de score. Stijn van der Meer (honkslag) en Christian Diaz (tweehonkslag) brachten hun ploeg in de eerste inning van de finale op voorsprong na een hardgeslagen bal van Dwayne Kemp, die tweede honkman Alessandro Vaglio niet kon verwerken. Ondertussen hield Koeiman de Italianen vier innings lang puntloos.

Shaldimar Daantji wordt gefeliciteerd na zijn solohomerun in de achtste inning.
Shaldimar Daantji 

Via punten van Paolino Ambrosino en Francesco Fuzzi in de vijfde en zesde inning wist Bologna terug in de wedstrijd te komen. Maar het op het moment dat er weer hoop aan de horizon gloorde voor de Italianen, sloeg Neptunus hard toe. Shaldimar Daantji, die in de vier eerdere wedstrijden dit toernooi niet tot een honkslag was gekomen, startte in de zevende inning de Rotterdamse rally met een honkslag.

Na nog eens hits van Benjamin Dille en Christian Diaz had Neptunus de leiding in de wedstrijd weer genomen. Dat maakte een einde aan de wedstrijd van voormalig Major League-pitcher Rudy Owens, die voor de tweede keer deze week niet opgewassen bleek tegen de slagploeg van Neptunus.

Solohomerun

Vreugde bij de spelers van Curaçao Neptunus na de gewonnen finale.
Vreugde bij de spelers van Curaçao Neptunus 

Vertrok Owens nog met een minimale achterstand van 2-3. Eén pitch later was die achterstand al opgelopen tot 2-6. Gianison Boekhoudt, uitgeroepen tot MVP van het toernooi, verwelkomde reliever Luca Panerati met een hit om in één keer de honken schoon te vegen. Daantji sloeg in de achtste inning zelfs een solohomerun.

In de laatste drie innings hield Berry van Driel de voorsprong vast. Hij stond alleen nog een punt toe na drie hits in de achtste inning, maar gooide vanavond ook vier keer drie slag. De Rotterdammers kwamen vandaag tot dertien honkslagen, waaronder drie hits voor Christian Diaz (3 uit 5). Shaldimar Daantji (2 uit 3), Urving Kemp (2 uit 4) en Benjamin Dille (2 uit 5) sloegen er elk twee. Het Italiaanse Bologna, dat in 2014 voor de laatste keer Europees clubkampioen werd, moet voor de zesde keer genoegen nemen met een tweede plaats.

 

                     1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
CURAÇAO NEPTUNUS     2 0 0 0 0 0 4 1 0  7 13 1
CNF UNIOLSAI BOLOGNA 0 0 0 0 1 1 0 1 0  3  8 3

Pitchers Curaçao Neptunus
Elton Koeiman (5 2/3): 3-3-4-1
Jan Tomek (2/3): 0-0-1-0
Berry van Driel (2 2/3): 4-0-3-1

hieronder nog de highlights van de wedstrijd:

en de viering daarna met een ode aan Orlando Yntema

 



tekst: neptunus en honkbalsite.com / foto's: Rob J
Contact
U zoekt direct contact?
Nieuwsbrief
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief