Raily Legito nieuwe hoofdcoach van Curaçao Neptunus

Raily-Legito.jpeg

Als speler kwam Legito al 13 seizoenen uit voor de club uit Rotterdam en behaalde in die periode onder meer 8 landstitels. Na afloop van seizoen 2016 beeindigde Legito zijn spelersloopbaan. De jaren daarna is hij een aantal keer als coach actief geweest voor team Curaçao op het World Port Tournament.

 

De op Curaçao geboren Raily Legito maakte in 1999 voor het Haagse ADO zijn debuut in de Nederlandse hoofdklasse, nadat hij twee seizoenen in de Dominicaanse Republiek had gespeeld voor Los Angeles Dodgers. Het was het begin van een lange en imposante carrière, die hij in 2016 afsloot na 18 seizoenen en 661 wedstrijden op het hoogste niveau van Nederland. Naast de acht landstitels won hij met Neptunus de Europa Cup I in 2004 en 2015 en de Europa Cup II in 2007.

 

Met Oranje nam Legito onder meer deel aan de Olympische Spelen van 2000, 2004 en 2008, vijf wereldkampioenschappen en de World Baseball Classic van 2006. Uiteindelijk speelde hij 249 interlands en werd om die reden in 2010 al benoemd tot erelid van de KNBSB.

 

Voorzitter Jorian van Acker: “Legito heeft als speler een lange en succesvolle carrière opgebouwd bij Neptunus en heeft zich bewezen als iemand met zeer veel kennis en ervaring in het honkbal. Zijn visie op het spel en het team spreekt het bestuur erg aan. We denken dat hij het juiste profiel heeft om de mix van jong talent en ervaren ex-profs te begeleiden naar optimale prestaties. We hebben er veel vertrouwen in dat het team onder leiding van Raily nieuwe successen gaat behalen op Nederlands en Europees niveau.”

Coaching staf verder versterkt

Naast Legito zullen er nog twee nieuwe gezichten te zien zijn in de coaching staf. Werper Diegomar Markwell zal als (spelend-) pitching coach gaan optreden. De 41-jarige linkshandige werper sloot seizoen 2021 zeer succesvol af en blijft ook in 2022 een onderdeel van de selectie. Naast het veld zal hij de pitchingstaf onder zijn hoede nemen. Deze rol neemt hij over van Elton Koeiman, die eerder afscheid nam van de club.

 

Het 3e-honk zal komend seizoen gecoached worden door Quincy Ascencion. Deze 39-jarige oud-honkballer werd geboren op Curaçao en speelde in het verleden vijf seizoenen als buitenvelder voor de Amerikaanse profclub, Baltimore Orioles. De laatste jaren was Ascencion als (hoofd-) coach succesvol actief voor Santa Rosa Indians op Curaçao en (samen met Legito) als coach actief voor Curaçao op het World Port Tournament.

 

In de coaching staf behouden Jan Collins (bench coach) en Wim Martinus (1e-honk coach) hun functie.

 

Legito en zijn coaches krijgen de beschikking over een sterke selectie die een frisse impuls krijgt door het aantrekken van een aantal ervaren spelers en veelbelovende talenten. In de afgelopen weken werd de komst van Jiandido Tromp en Raydley Legito al aangekondigd. In de komende weken verwacht de club nog een aantal versterkingen te kunnen bevestigen en kan het team zich gaan voorbereiden op het nieuwe seizoen. De competitie start in april en de European Champions Cup wordt begin juni de eerste grote krachtmeting.

 foto: Rob Jelsma
Contact
U zoekt direct contact?
Nieuwsbrief
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief