Neptunus #1 op de All-Time Europese Lijst: 55 Edities Europa Cup 1.

_Z9I8226 (Mobile).jpg

 

Begin juni won Curaçao Neptunus op het eigen terrein de Champions Cup. Dit betekende dat voor de 10e keer deze belangrijke beker op de Abraham van Stolkweg in de prijzenkast terecht kwam.


Wanneer we daar de vijf zeges bijtellen van de Europa Cup II dan komen we op een totaal van 15 bekers. Geen enkele andere club in ons werelddeel is zo succesvol zodat de mannen in pinstripes nu trots de All-Time ranglijst aanvoeren. Vanaf 1990 kwam Neptunus in negentien finales uit. Dertien maal in de voormalige Europa Cup I, nu Champions Cup, en zesmaal een treetje lager bij de Europa Cup II.

 

In 2007 eindigde dit laatstgenoemde toernooi en werden beide toernooien samengevoegd. Eerst op twee locaties, waarna de beide winnaars in een superfinale uit moesten maken wie de Europees Kampioen werd. Dit gebeurde in 2015 voor het laatst. Die strijd ging in drie wedstrijden tussen Bologna en Neptunus. Thuis wonnen de Italianen op een donderdag, maar in daarop volgende weekend verloren zij tweemaal in Rotterdam.

 

Opnieuw nieuwe opzet.

 

Een jaar later was er weer een nieuwe opzet. Totaal streden acht teams op een en dezelfde locatie. In Rimini won Pirates met overmacht dat toernooi en bracht de cup mee naar ons land. Afgelopen jaar trad Regensburg in Zuid-Duitsland op als gastheer. Ondanks de nederlaag tegen het zwakke Mainz won Neptunus daar voor de negende keer de Europese titel.

Zoals in de aanhef vermeld kon Neptunus dit jaar zijn titel op eigen terrein verdedigen. De CEB gaf Neptunus de organisatie omdat de club dit jaar haar 75-jarig bestaan vierde. Ditmaal verloor het team van coach Ronald Jaarsma geen enkele wedstrijd. Alle drie Italiaanse teams (San Marino. Bologna en Rimini) werden verslagen en zodoende waren de Rotterdammers de terechte winnaar. Het valt wel op dat het niveau in de zogenaamde kleine landen sterk aan het verbeteren is. Zo maakten Heidenheim en Rouen in een onderling strijd uit wie naar de halve finale ging. De Fransen gingen door maar zij lieten beiden zowel San Marino als Pirates achter zich.      

 

San Marino degradeert.

 

De mannen uit de kleine republiek degradeerden zelfs, zodat er volgend jaar nog maar twee Italiaanse teams zullen deelnemen. San Marino is de enige honkbalclub uit het ministaatje en komen uit in de Italiaanse competitie. Bij de CEB Cup werd Borgerhout Squirrels kampioen waardoor we volgend jaar weer een Belgische ploeg op het hoogste niveau zullen tegenkomen.

 

Na Parma zijn de Rotterdammers de tweede club in Europa die deze mijlpaal van tien zeges behaalde. De Italianen bereikten dat aantal in 1992. Hier bleef het voor hen niet bij want zowel in 1995, 1998 en 1999 konden zij hun totaal op dertien brengen. Vanaf 1990 had de CEB ook een toernooi voor Bekerwinnaars in het leven geroepen. Daar deden de Italianen driemaal mee en wonnen zij eenmaal, hierdoor komt hun aantal op veertien bekers en zijn zij dus nu door Neptunus voorbijgestreefd. Zij speelden totaal 21 finales sedert 1977 en verloren er dus zeven.Viermaal stonden beide grootmachten tegenover elkaar in de finale. In 1992 en 1995 won Parma de belangrijkste beker. In 1996 werd die door Neptunus binnengehaald. Tijdens de eerste editie van Europa Cup II won Parma in de Poulewedstrijd in het pittoreske Zuid-Franse Pineuilh waarna de beide ploegen elkaar in de finale weer tegenkwamen. De eerdere zege telde mee, maar Neptunus won tweemaal op zondag en werd zodoende winnaar van deze bokaal.


Parma heer en meester in de 80er jaren.

 

Parma Baseball was ongenaakbaar vanaf 1977. Dit zette zich door in de 80er jaren. Alleen in 1985 (verlies tegen Bologna) en 1989 (Rimini wint van Haarlem Nicols) wonnen zij de beker niet. Nu is het ondertussen zeven jaar geleden dat deze ploeg een finale speelde. San Marino was toen te sterk en veroverde hun tweede cup, iets dat zij drie jaar later herhaalde toen met winst op buurman Rimini. Deze laatstgenoemde wacht trouwens al heel lang op een zege. Hun laatste zeven finales, inclusief die van dit jaar, gingen allen verloren. In 1989 wonnen zij de Europa Cup I en daar kwam vijf jaar later de CEB Cup bij.

Ranglijst van de top 8 en de andere Nederlandse ploegen.

Onder dit verhaal vindt u een overzicht van de clubprestaties door de jaren heen. Frappant is dat we cijfers hebben vanaf 1963 en daar zien we dat de eerste zes jaar niet minder dan viermaal de Cup in Spanje terecht komt. Tweemaal Picadero Barcelona en tweemaal Madrid Pirates. In 1965 wint Nettuno BC van Sparta Rotterdam en een jaar later verslaat Haarlem Nicols Milano Baseball en brengt daardoor voor het eerst een Europa Cup naar ons land. Vanaf dat moment gaat de jaarlijkse strijd bijna altijd tussen Italië en Nederland. Pas in 2007 mengt het Franse Rouen zich daartussen en drie jaar later zien we het Duitse Heidenheim zover komen. Beide teams verliezen echter die finales. In 2007 was dat Kinheim en in 2010 won Fortitudo Bologna.

Europees Clubhonkbal
        Champions Europa CEB
  Finales Winst Verlies Cup Cup II Cup
Neptunus Rotterdam 19 15 4 10 5  
Parma Baseball 21 14 7 13 1  
Nettuno BC 13 9 4 6   3
Fortitudo Bologna 13 5 8 5    
Milano Baseball 10 5 5 3   2
Rimini BC 15 4 11 3   1
Haarlem Nicols 8 4 4 4    
Kinheim Haarlem 6 4 2 1 3  
             
Pioniers Hoofddorp 5 2 3   2  
HCAW Bussum 6 1 5   1  
ADO Den Haag 3 1 2 1    
RCH Heemstede 1 1 0     1
Amsterdam Pirates 1 1 0 1    
Sparta Rotterdam 3 0 3      
Amstel Tijgers 1 0 1      

 

Italiaanse ploegen speelden samen 83 finales en wonnen er 43. De Nederlandse teams bereikten 53 keer een finale waarvan er 29 werden gewonnen.    

Rotterdam, juni 2018. JvdStekst: Jan van der Sande / foto: Rob Jelsma
Contact
U zoekt direct contact?
Nieuwsbrief
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief