Benjamin Dille 500 Hoofdklassewedstrijden

Benjamin Dille (Mobile).jpg

Eind 2001 vertelde Steve Janssen, toen coach van Tridents, dat hij een jonge landgenoot mee wilde brengen. Hij noemde hem een talent dat bij Brasschaat vanwege zijn leeftijd, 15 jaar, niet in de Hoofdmacht opgesteld werd. Als junior mocht hij wel in het tweede team meedoen. Iets wat hij niet wilde en deed. Steve vond hem daar veel te goed voor en maakte zich hard voor om hem voortaan mee te brengen en ook in de Rookie competitie te laten spelen. En zo kwam Benjamin Dille (13 september 1986), want daar hebben we het over, in ons land terecht.

Bij Neptunus keken ze toch wel verbaasd op toen ze de nieuwe aanwinst zagen. Niemand zag direct in het schuchtere, magere jonge ventje een aanwinst. Steve had echter niets teveel gezegd. Al gauw werd duidelijk dat de kleine man snelle handen had en bovendien zeer leergierig was. Het eerste probleem dat overwonnen moest worden was de taal. In het begin zei hij niet veel en als hij wel sprak was zijn Vlaams een obstakel om te begrijpen wat hij bedoelde. Gelukkig was Steve daar om te tolken. Trouwens als die twee met elkaar spraken leek er helemaal geen touw aan vast te knopen voor de rest van de spelers.

Binnen drie jaar werd hij een vaste kracht bij Tridents. Hij speelde alle wedstrijden als betrouwbare tweede honkman en liet zich aan slag goed gelden. In 2004 kreeg hij een aantal wedstrijden de kans in de Hoofdmacht. Omdat Neptunus gedurende die periode een samenwerking met Sparta/Feyenoord had werd besloten hem een jaar later bij de ploeg op Zuid te stallen. Samen met Jeffrey Arends speelde hij daar het gehele seizoen in de Hoofdklasse en die twee tieners vormden een belangrijk deel van de ploeg.

Een jaar later haalde Neptunus beide spelers weer terug. Vanaf dat moment was Benjamin een vaste kracht voor het eerste team van de drietanders. 

Benjamin ontpopte zich als een solide tweede honkman met aanvallende kwaliteiten. Het jaar bij Sparta/Feyenoord had hem goed gedaan. Totaal speelde hij daar 36 wedstrijden waarin hij 41 hits sloeg, waaronder 8 doubles en 3 triples. Dit was goed voor een 0.295 slaggemiddelde.

 

Van het schuchtere mannetje uit 2001 groeide hij uit tot een vastberaden speler die zich ook verbaal liet gelden, hij spreekt ondertussen vloeiend Nederlands en ook via het Papiamento communiceert hij met zijn Antilliaanse teamgenoten. Als een leider trok hij dan ook verschillende honkbal technische zaken naar zich toe. Zijn filosofie over honkbal wordt enorm gewaardeerd. Bovendien is hij in staat wedstrijden te lezen.

Terugkijkend op een periode van vijftien jaar kunnen we alleen maar zeggen dat Steve Janssen het bij het rechte eind had. Omdat hij nu al die jaren een vaste speler in het eerste team van Neptunus is betekent dit dat hij op 13 mei van dit jaar zijn 500e Hoofdklasse wedstrijd speelde. Totaal sloeg hij 633 hits, waaronder 93 doubles, 24 triples en 4 homeruns. Dit was goed voor 299 RBI. Zijn slaggemiddelde is daarom enorm hoog. Lifetime is dat 0.320. Bij Neptunus hanteert men de regel dat een speler van het eerste team minstens één hit per wedstrijd moet slaan om op dit niveau mee te kunnen doen. Benji zit met 1,3 ruim boven dit gestelde.

 

2017 was helemaal een uitstekend jaar voor hem. Met het zeer hoge slaggemiddelde van 0.448 (52-116) werd hij met voorsprong de beste slagman van de Nederlandse competitie.

 

Benjamin is niet de eerste Belgische speler die furore maakte in de Hoofdklasse, maar er is niemand die een dergelijk palmares (*) heeft. Met deze mijlpaal van 500 wedstrijden stelt hij al zijn landgenoten ver in de schaduw.

 

 

 
Hij maakte zeven kampioenschappen mee, hierdoor speelde hij ook nog 81 Play-offs (slaggemiddelde 0.257, 79-037) en 34 Holland Series wedstrijden (0.394 !!, 52-132). Ook kwam hij uit in 48 Europa Cup wedstrijden. Driemaal kon hij zich na afloop met zijn team als Europa Cup winnaar laat fêteren.

Het is natuurlijk dan ook logisch dat hij ook een vaste plaats heeft in het Belgische team. Hij speelt daar als korte stop en stuurt het complete binnenveld met zijn routine aan. Met de Rode Duivels speelde hij mee in vijf Europese Kampioenschappen en twee qualifiers toernooien. Totaal ook goed voor 52 interlands. Steve Janssen had ook een plaatsje voor hem in het Europese team in 2015. Echter Benjamin kon geen vrij krijgen van zijn werkgever en moest dus helaas bij het Japanse avontuur verstek laten gaan. Vanwege de vele uren die hij aan zijn hobby besteedde, met steun van zijn vader Johan die zijn grootste supporter is en lang zijn chauffeur was, heeft hij uiteindelijk het studentenleven achter zich kunnen laten. Het afstuderen liet daardoor enkele jaren extra op zich wachten. Vader Johan zag dit vaak hoofdschuddend aan, maar hij ziet nu dat zijn zoon een goede baan heeft. Privé gaat hem daarnaast ook naar wens, enkele jaren geleden is Benjamin vader geworden.

Bij de Holland Series 2013 werd hij uitgeroepen tot MVP van die Series. Toen hij de prijs later bij het Gala in ontvangst mocht nemen zorgde hij nog voor volop hilariteit. Hij kreeg het kleinood uit handen van Hensley Meulens. Zowel deze BamBam als spreekstalmeester Ronald van Dam vroegen of hij ernaar uit keek om voor Oranje uit te komen. Het simpele “Nee” als antwoord van de Neptuniaan verbaasde beide heren. Zij waren allebei niet op de hoogte dat hij uit België kwam. Zo zie je maar, speel je honderden wedstrijden op het hoogste niveau en is nog niet alles van je bekend. Gelukkig heeft Benjamin de Belgische driekleur alle jaren hoog gehouden en onze zuiderburen kunnen trots op hem zijn.

Toch was dit zo’n moment verzuchtte hij later dat hij weleens dacht in het verkeerde land geboren te zijn.

 

 

Rotterdam, mei 2018. JvdS

 

(*)

In België heeft palmares soms ook de betekenis 'lijst van prijswinnaars of uitslagen op school'. In die betekenis is palmares verouderd en behoort het niet tot de standaardtaal.  

 

Op RTV Rijmmond zijn interviews te zien met Benjamin Dille en zijn coach Ronald Jaarsma.

Surf naar: https://www.rijnmond.nl/nieuws/168316/Sterk-Neptunus-ruim-langs-DSSContact
U zoekt direct contact?
Nieuwsbrief
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief