Clubhistorie

Geschiedenis

Neptunus wordt in het jaar 1900 opgericht als voetbalvereniging. In 1943 neemt Neptunus het initiatief om ook te gaan honkballen. In de opvolgende jaren ontwikkelt de honkbaltak zich met vallen en opstaan en met veel inzet wordt het spelniveau verbeterd. In 1960 gaat men bij Neptunus ook softbal spelen. Neptunus bood daarmee sportieve deelname aan meisjes, vrouwen en senioren. De vereniging groeit en klimt steeds hoger in de competities, met als resultaat het eerste Nederlandse honkbalkampioenschap in 1981. Neptunus wordt een gevestigde waarde in het Nederlandse en Europese honkbal.

Tot en met 2016 heeft dit tot grote successen geleid:

  • 17 x Nederlands kampioen, inclusief het seizoen 2016
  • 8 x Europa Cup 1 winnaar
  • 5 x Europa Cup 2 winnaar
  • 7 x Europese Super Cup winnaar
  • 8 x Rotterdams Sportploeg van het jaar


In 2014 behaalde het team de 1.000ste hoofdklassezege. Dit is in de gehele historie van de Honkbalbond niet eerder voorgekomen. Vanaf 1986 werd het play-offs systeem ingevoerd voor de bovenste vier, na afloop van de reguliere competitie. Neptunus is het enige team dat vanaf dat eerste jaar zich hiervoor altijd plaatste. Hierna volgde niet minder dan 22 maal deelname aan de Holland Series. Daarin werd totaal 17 maal de nationale landstitel veroverd.

Internationals:

Tot en met 2016 hebben 75 spelers gedurende hun periode bij Neptunus voor het Nederlands team gespeeld. Daarnaast zijn 11 buitenlandse spelers tijdens hun Rotterdamse verblijf voor hun eigen land uitgekomen.
De club heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het behalen met Oranje van het wereldkampioenschap honkbal in Panama in 2011 en het bereiken van de halve finale van de World Baseball Classics (WBC) in 2013.

World Port Tournament:

Neptunus is ook mede initiatiefnemer van het Wereld Havensteden Toernooi, een prestigieus internationaal honkbaltoernooi dat sinds 1985 elke twee jaar wordt georganiseerd in het eigen Neptunus Familiestadion. Het toernooi heet nu World Port Tournament, de volgende editie is in 2017. In 1999 is het complex aan de Abraham van Stolkweg omgebouwd naar een heus stadion dit om de groei van Neptunus te faciliteren en de vele internationale toernooien op een goede manier te huisvesten. Het beschikt over 2.500 vaste zitplaatsen terwijl op de bovenste ring 26 overdekte skyboxen zijn gecreëerd voor sponsors waardoor het totaal aantal plaatsen op 2.760 komt..

In juni 2011 besloot de voetbaltak zich af te scheiden van het honk- en softbal en zochten zij hun heil in Schiebroek om daar met de plaatselijke club te fuseren. Nu het gehele complex tot beschikking van de honk- en softbal afdeling staat heeft de Neptunus Stijlcommissie zijn kans gegrepen en kregen de velden, tribunes en dug-outs een grote makeover. Bovendien werd het voormalig kunstgrasvoetbalveld geschikt gemaakt om daar jeugdwedstrijden honkbal op te spelen.

2016:

Het jaar 2016 was een groot succes voor de gehele afdeling. Niet alleen werd het eerste honkbalteam voor de vierde maal op rij (en voor de 17e keer lifetime) landskampioen, maar bovendien slaagden de damessoftballers erin om kampioen van hun afdeling te worden. Vervolgens wisten zij promotiewedstrijden te winnen waardoor zij vanaf 2017 in de één na hoogste landelijke klasse, de Silver League, zullen acteren. Nooit eerder speelde een Neptunus team op een dergelijk hoog niveau.

Het 75 jarige bestaan:

In 2018 zal Neptunus Baseball & Softball haar 75 jarige bestaan vieren. Om de rijke geschiedenis van Neptunus in beeld te brengen en vast te leggen willen we een Jubileumboek en film gaan maken.

Hierbij roepen we alle leden en oud-leden om zich te melden wanneer zij in het bezit zijn van materiaal waarop de historie van onze roemruchte club op te zien is. Alles is welkom.

Bij het 100 jarig bestaan van de club en bij de viering van het 50 jarig jubileum kwamen er rijk geïllusteerde boekwerken uit. In 2010 kwam er vervolgens een DVD uit over Neptunus. Met als titel: Geschiedenis van een groot bastion. Natuurlijk zal de inhoud van de beide boeken en de beelden van de DVD gebruikt gaan worden, maar nogmaals kijk eens in uw archief zodat we een compleet overzicht kunnen maken.

Rotterdam, november 2016.

 

Contact
U zoekt direct contact?
Nieuwsbrief
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief